Spökben, Geggamoja och Havets Alla Bubblor
2022


Project done in collaboration with Lars Dyrendom.Den här boken handlar om Räkhajen som inte kan prutta, vilket är ett stort problem för en som är fisk! Den handlar också och Håcka-Bråcka (eller Håcka och Bråcka) som aldrig vill detsamma och som aldrig har det roligt när den andra bestämmer. Inte nog med det, den handlar också om Skakis, som alla vill leka med men som ingen lyssnar på.

Berättelserna om Räkhajen, Håcka-Bråcka och Skakis har skapats vid tre förskolor i Torslanda. Barnen på förskolorna har fotograferat i sin närmiljö och dessa fotografier utgör grunden till bilderna i boken. Genom en kreativ process har barnen sedan varit med och utformat berättelserna och bestämt hur illustrationerna i boken ska se ut. Målet har varit att ge barnen ett så stort inflytande på bokens innehåll som möjligt, medan vi (Maria och Lars) har hjälpt till att omvandla barnens idéer till illustrationer och deras berättelser till sammanhängande narrativ.

Berättelserna är fyllda med kompisar, djur och olika varelser, som hjälps åt, skrattar, leker, frågar frågor och kanske kastar en kladdig klump lera eller två – och då de är drivna av en flödande fantasi, spontana påhitt, stor inlevelse och en underbar humor kan det hända både lite av det ena och det andra.


Illustration: Maria Safronova Wahlström
Projektidé: Lars Dyrendom
Formgivning: Julia Brynielsson och Milena Karlsson
Textbearbetning och korrektur: Christine Sjöberg och Johannes Wahlström
ISBN: 978-91-527-2906-9
Foörlagsnamn: MALA förlag
Tuesday Oct 5 2021